wtorek, 29 września 2015

Sałatka grzybowa na zimę

W lasach pojawiają się pierwsze grzybki. Dlatego mam dla Was przepis na pyszną sałatkę grzybową w słoikach. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam!!! 


SKŁADNIKI:
1 kg grzybów leśnych,
3 cebule,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 łyżki octu,
2 łyżki cukru,
sól,
pieprz,
olej.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby oczyszczam i płuczę. Kroję na mniejsze kawałki. Gotuję około 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzam.
  2. Posiekaną cebulę szklę na odrobinie oleju. Do cebuli dodaję grzyby, koncentrat, ocet oraz cukier. Dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Duszę około 5 minut.
  3. Gorącą salatkę przekładam do słoików. Zakręcam i pasteryzuję 20 minut.

1 komentarz: