niedziela, 18 września 2016

Jabłecznik z suszonymi morelami

W niedzielny poranek prezentuję przepis na pyszne ciasto z jabłkami i suszonymi morelami. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakuje z filiżanką pachnącej świeżo parzonej kawy. 


SKŁADNIKI:
550g mąki,
250g margaryny,
20g drożdży,
1 jajko,
3 żółtka,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2,5 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki kakao,
1,2 kg jabłek,
1 łyżeczka cynamonu,
1 opakowanie cukru waniliowego,
100g suszonych moreli,

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną i drożdżami. Dodaję jajko, żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 25cm x35cm. Do drugiej porcji ciasta dodaję kakao i dokładnie zagniatam. Ciasto wkładam na godzinę do zamrażalnika. 
2. Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych otworach. Owoce wykładam na ciasto na blaszce. Posypuję cynamonem oraz cukrem waniliowym. Morele kroję na mniejsze kawałki i układam na owocach na blaszce. 
3. Na wierzch ciasta ścieram na tarce o dużych otworach ciemne ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze: