SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6
jajek,
¾
szklanki cukru,
1
szklanka mąki,
1
łyżeczka proszku do pieczenia,
Masa:
3
szklanki mleka,
2
czerstwe bułki kajzerki,
100g
wiórków kokosowych,
1
opakowanie cukru waniliowego,
4
łyżki cukru kryształku,
300g
masła,
Posypka:
80g
wiórków kokosowych,
1
łyżka masła,
3
łyżki cukru,
Dodatkowo:
½
słoika dżemu z czarnej porzeczki.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję
mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na
blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piekę około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po
przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2.
Masa: Bułki kajzerki kroję na mniejsze kawałki. Bułki zalewam 2
szklankami mleka. Odstawiam na 15 minut, aby zmiękły. Następnie
bułki ugniatam widelcem, do uzyskania papki. Dodaję wiórki
kokosowe. Mieszam. Pozostałą szklankę mleka gotuję razem z cukrem
waniliowym i cukrem kryształem. Dodaję masę bułeczkową. Mieszam
i gotuję do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do
przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę
bułeczkową. Ucieram.
3. Posypka: Łyżkę masła rozpuszczam razem z cukrem. Dodaję wiórki kokosowe.
Mieszam i smażę do momentu, aż kokos nabierze złotego koloru.
4.
Jeden blat biszkoptu smaruję dżemem porzeczkowym. Wykładam połowę
masy kokosowo- bułeczkowej. Wyrównuję. Na masie układam drugi
blat biszkoptu. Wykładam pozostałą masę. Wyrównuję. Wierzch
ciasta posypuję podsmażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na
godzinę do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz