poniedziałek, 28 maja 2018

Tort truskawkowy z borówkami

Do poniedziałkowej kawusi proponuję pyszny tort truskawkowy z dodatkiem borówek. Tort jest lekki i orzeźwiający. Zasmakuje zarówno małym, jak i dużym smakoszom.






SKŁADNIKI:
Biszkopt jasny:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
6 łyżek oleju,
½ łyżki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Biszkopt ciemny:
3 jajka,
½ szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżki octu,
1,5 łyżki kakao,
Masa truskawkowa:
800 g truskawek,
2 opakowania galaretki truskawkowej,
700ml śmietany 30%,
2 opakowania śmiet fixu,
1,5 łyżki cukru pudru,
150g borówek,
Dodatkowo:
100 ml likieru truskawkowego,
100g płatków migdałowych,
świeże kwiaty i owoce do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 30 minut w temp. 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i żółtka. Ubijam. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę przelewam na tortownicę i piekę około 25 minut w temp. 170 stopni. Upieczone biszkopty jasny i ciemny nasączam likierem truskawkowym.
3. Masa truskawkowa: ½ kg truskawek miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka, stawiam na ogniu i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem i śmietan fixem. Dodaję tężejący mus truskawkowy. Miksuję.
4. Pozostałe truskawki kroję w kostkę. Masę dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję truskawki oraz borówki. Mieszam.
5. Na biszkopt jasny wykładam połowę masy z owocami. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopt ciemny wykładam drugą część masy z owocami. Przykrywam biszkoptem jasnym. Masą truskawkową bez owoców smaruję boki i wierzch tortu oraz dekoruję brzegi. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Studzę. Płatkami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję świeżymi kwiatami oraz owocami. Gotowy tort wstawiam na godzinę do lodówki.

1 komentarz: