wtorek, 6 listopada 2018

Panierowana pierś z kurczaka zapiekanka z serem i pieczarkami

Na jutrzejszy obiad polecam pyszny filet z piersi kurczaka zapiekany z serem i pieczarkami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Filety można podać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i surówką.




SKŁADNIKI:
2 pojedyncze piersi z kurczaka,
200g pieczarek,
1 cebula,
100g sera żółtego,
1 jajko,
1 szklanka bułki tartej,
sól,
pieprz,
oregano,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Filety smażę na oliwie na rumiano z każdej strony.
2. Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę i smażę razem około 10 minut na oliwie. Oprószam solą, pieprzem i oregano. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Usmażone filety układam na blaszce. Nakładam na nie porcje pieczarek. Wierzch posypuję żółtym serem. Całość zapiekam około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz