niedziela, 7 kwietnia 2019

Gulasz meksykański

Na jutrzejszy obiad polecam pyszny gulasz mięso- warzywny. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Doskonale smakuje z kromką świeżego pieczywa.


SKŁADNIKI:
800g karkówki wieprzowej,
1 cebula,
200g pieczarek,
1 czerwona papryka,
300g mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex,
1,5 litra wody,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka papryki ostrej mielonej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Dodaję mąkę i papryki mielone. Mieszam. Mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i kminek. Gotuję około godziny.
2. Pieczarki kroję w półplasterki i podsmażam na oliwie. Dodaję do gulaszu. Paprykę kroję w kostkę. Dodaję do mięsa razem z mieszanką meksykańską. Gotuję około 20 minut. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy. Razem gotuję przez około 10 minut. Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Do przygotowania potrawy wykorzystałam mieszankę meksykańską Hortex, która nadała mojej potrawie smaku i pięknego koloru.  Bardzo często używam w kuchni mrożonych warzyw i owoców firmy Hortex. Można w szybki sposób przygotować z nich pyszny obiad czy deser. Są gotowe do użycia, nie wymagają obierania i krojenia. Fimra Hortex ma bardzo szeroki wybór asortymentu, każdy znajdzie coś dla siebie. Nawet zimową porą możemy poczuć smak letnich warzyw i owoców. 

                                                              Wiosenny konkurs od Matki Natury

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz