sobota, 13 czerwca 2015

Łatwe ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką

Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki tortowej,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki truskawkowej,
25 dag truskawek,
ćwiartka arbuza.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda :))) Idealny deserek na letnie dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajnie wygląda, ja mam zawsze problem z uciekającą galaretką, wsiąkającą w biszkopt i bez kremu ani rusz ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowity deser na upał :)

    OdpowiedzUsuń