SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
2 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Polewa:
1 łyżka margaryny
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka
ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając
dodaję olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na
blaszkę o wymiarach 37x35cm. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkoptem wykładam wnętrze miski o średnicy 20cm, lekko dociskając biszkopt do
brzegu. Ciasto wystające poza miskę odcinam nożem i odkładam.
3. Masa: Galaretkę
rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z
cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Masę przekładam do miski
wyłożonej biszkoptem, wyrównuję. Miskę z ciastem wstawiam do lodówki na około 3 godziny, aby masa stężała. Następnie miskę z ciastem odwracam do góry dnem i wykładam ciasto na talerz.
4. Margarynę gotuję z wodą, cukrem i kakao. Chwilę studzę. Przygotowaną
polewą smaruję wierzch ciasta. Pozostawione resztki biszkoptu kruszę i
dokładnie posypuję nimi całe ciasto.
Super wygląda, też robię taką masę do ciast, jest rewelacyjna w smaku.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kopiec kreta :)
OdpowiedzUsuń