SKŁADNIKI:
25 dag rabarbaru
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
4 łyżki cukru
1 szklanka śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
10 sztuk herbatników
2 kostki mlecznej czekolady
truskawki i listki melisy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam
do garnka. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się
rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam.
Odstawiam do przestudzenia.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie
nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów
nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję
truskawkami oraz listkami melisy.
Pyszny deserek :-)
OdpowiedzUsuń