wtorek, 2 czerwca 2015

Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z marchewkowym makaronem

W kuchni uwielbiam łączyć ze sobą ekstremalnie różne składniki. Tym razem połączyłam mięso, czekoladę i owoce. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa. 


SKŁADNIKI:
2 golonki indycze, 
2 łyżki masła,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 szklanka wody,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżka mąki,
1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana,
15 dag truskawek,
2 marchewki,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu.
2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą. 
3. Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środku układam porcje indyka i polewam go sosem.

.                                           Z czekoladową nutą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz