czwartek, 11 czerwca 2015

Ciasto ziemniaczane z serem i papryką

Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto w wersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. 


SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
2 jajka,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
50 g sera żółtego,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem.
2. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem.
3. Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.
4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję.
5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.

3 komentarze:

  1. O cieście ziemniaczanym to słyszę pierwszy raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi i wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie, uwielbiam taką babkę ziemniaczaną :)

    OdpowiedzUsuń