SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
2 jajka,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
50 g sera żółtego,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej
wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem.
2. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski.
Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem.
3. Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę
oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.
4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i
wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję.
5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch
ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę
45 minut w temperaturze 170 stopni.
O cieście ziemniaczanym to słyszę pierwszy raz :)
OdpowiedzUsuńbrzmi i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie, uwielbiam taką babkę ziemniaczaną :)
OdpowiedzUsuń