SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
6 żółtek
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
80 dag sera białego
2 jajka
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki krupczatki
35 dag jagód
Piana:
6 białek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI:
1. Ciasto: Mąkę
przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i
zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wkładam do
zamrażalnika, a drugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm).
2. Masa serowa:
Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę
krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce.
Wyrównuję. Układam jagody.
3. Piana: Białka
ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na
ciasto. Wyrównuję. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z
zamrażalnika. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
serniki mogłaby jeść codziennie :)
OdpowiedzUsuńOooo chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuń