sobota, 6 czerwca 2015

Botwinka z jajkiem i ziemniakami

Na dzisiejszy obiad polecam botwinkę z jajkiem i ziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania.


SKŁADNIKI:
2 pęczki botwinki z buraczkami,
2 litry wody,
½ łyżki przyprawy uniwersalnej,
½ szklanki śmietany 30%
sok z połowy cytryny,
2 jajka,
½ kg ziemniaków,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną i gotuję na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
  2. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie.
  3. Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję. 

2 komentarze:

  1. uwielbiam botwinkę ! ale mi smaku zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bardzo lubię tę zupkę i chyba jajko od szczęśliwej kurki, bo takie intensywne żółtko ma :)

    OdpowiedzUsuń