SKŁADNIKI:
2 pęczki botwinki z buraczkami,
2 litry wody,
½ łyżki przyprawy uniwersalnej,
½ szklanki śmietany 30%
sok z połowy cytryny,
2 jajka,
½ kg ziemniaków,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Botwinkę
razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki.
Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną i gotuję
na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z
cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Jajka
gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję
do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję.
uwielbiam botwinkę ! ale mi smaku zrobiłaś
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię tę zupkę i chyba jajko od szczęśliwej kurki, bo takie intensywne żółtko ma :)
OdpowiedzUsuń