czwartek, 18 czerwca 2015

Pieczone udka z kurczaka z farszem pietruszkowo- cebulowym

Dziś mam dla Was przepis na faszerowane udka z kurczaka. To doskonała propozycja obiadowa. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniaczkami i surówką. 



SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
1,5 cebuli,
1 pęczek natki pietruszki,
100 ml oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kurczaka myję i osuszam. Ostrym nożem trybuję udka, usuwając wszystkie kości. 
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Na każdy płat mięsa kładę porcję cebuli oraz porwaną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Oprószam solą i pieprzem.
3. Mięso zwijam w roladki i dokładanie związuję nićmi. Skórę nacieram dookoła papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzu.
4. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, skrapiam olejem. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję nitkę.

1 komentarz: