SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
3 łyżeczki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 jajka
½ szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
½ łyżki proszku do pieczenia
½ łyżki octu
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 kostka masła
Masa jagodowa:
60 dag jagód
3 opakowania galaretki fioletowej
Masa śmietanowa:
½ lita śmietany kremówki
1 opakowanie galaretki fioletowej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów.
PRZYGOTOWANIE:
- Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
- Biszkopt
jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier.
Ciągle ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto
wykładam na blaszkę i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Masa
budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym
mleku mieszam budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlewam do gotującego
się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło
ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na
ciemny biszkopt.
- Masa
jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do
wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę
gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję. Układam biszkopty i wykładam pozostałą
masę jagodową.
- Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretę i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na wierzch kładę jasny biszkopt. Ciasto polewam polewą.
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty-
połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny
Jadłam kiedyś to ciasto siostry Anastazji, ale z truskawkami. Pychotka. To też pewnie smaczne
OdpowiedzUsuńO jakie pyszności, chętnie bym zjadła kawałek.
OdpowiedzUsuń