sobota, 27 czerwca 2015

Cuszima jagodowa

Sezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto z musem jagodowym. Czasami warto poświęcić trochę czasu  i przygotować smakowite ciasto. 


SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
3 łyżeczki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 jajka
½ szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
½ łyżki proszku do pieczenia
½ łyżki octu
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 kostka masła
Masa jagodowa:
60 dag jagód
3 opakowania galaretki fioletowej
Masa śmietanowa:
½ lita śmietany kremówki
1 opakowanie galaretki fioletowej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
  2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Ciągle ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt.
  4. Masa jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję. Układam biszkopty i wykładam pozostałą masę jagodową.
  5. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretę i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na wierzch kładę jasny biszkopt. Ciasto polewam polewą. 
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty- połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny

2 komentarze:

  1. Jadłam kiedyś to ciasto siostry Anastazji, ale z truskawkami. Pychotka. To też pewnie smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie pyszności, chętnie bym zjadła kawałek.

    OdpowiedzUsuń