Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowy z owocami. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla podniebienia. Spróbujcie, bo warto!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa czekoladowa:
350 ml śmietany 30%,
200g serka mascarpone,
1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana,
2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
50 ml wódki,
truskawki i kiwi do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Masa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową.
3. Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję brzegi, wierzch tortu oraz dekoruję wierzch dookoła. Owoce obieram, kroję na mniejsze kawałki. Układam na wierzchu tortu. Gotowy tort wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Uwielbiam czekoladowe smaki. I czekolada chodzi za mną od rana,a w domu nawet kosteczki czekolady nie mam :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń