czwartek, 25 lutego 2016

Musztardowa kaczka duszona z grzybami i żurawiną

Na dzisiejszy obiad polecam pyszną duszoną kaczkę w sosie musztardowym. Mięso jest miękkie i rozpływa się ustach. Kaczkę można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
2 udka z kaczki,
2 łyżki masła,
1/2 cebuli,
2 szklanki wody,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
50g suszonych grzybów leśnych,
50g suszonej żurawiny,
1,5 łyżki musztardy sarepskiej Roleski,
2 łyżeczki mąki,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kaczki oprószam solą i pieprzem. Cebulę obieram  i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Do mięsa wlewam wodę, dodaję suszone grzyby oraz paprykę mieloną. Mięso duszę na małym ogniu około godziny.
2. Następnie do mięsa dodaję suszoną żurawinę. Musztardę mieszam z mąką i odrobiną wywaru spod mięsa. Masę dodaję do mięsa. Mieszam i duszę jeszcze przez 10 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.


Do przygotowania kaczki wykorzystałam musztardę sarepską, którą otrzymałam do testowania od firmy Roleski. Musztarda sarepska to doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, sałatek i marynat. Ma doskonały smak i konsystencję. Produkt jest wart polecenia i zakupu.  



1 komentarz: