wtorek, 9 lutego 2016

Pizza z brokułem, rybą, pieczarkami i suszonym koperkiem

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tej okazji mam dla Was przepis na smakowitą pizzę z rybą i brokułem. To doskonałe połączenie smaków, które sprawdzi się na każdej imprezie.


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki ciepłej wody niegazowanej,
20g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oliwy,
szczypta soli,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 brokuła,
250g filetu z dorsza,
150g pieczarek,
1 cebula,
50g sera żółtego,
1/2 łyżki suszonego koperku,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. We wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz oliwę. Wyrabiam ciasto, tak aby było elastyczne. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Dzielę na różyczki. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę kroję w półplasterki. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 5 minut na oleju. Rybę kroję na mniejsze kawałki, podsmażam po 2 minuty z każdej strony na oleju. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę tworząc okrąg. Ciasto smaruję przecierem pomidorowym. Na cieście rozkładam pieczarki, brokuła oraz rybę. Oprószam solą, pieprzem i suszonym koperkiem. Wierzch posypuję żółtym serem.
4. Pizzę piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Pizzy z rębą jeszcze nie jadłam, ciekawe czy by mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń