wtorek, 11 października 2016

Kruche ciasteczka cytrynowe przekładane kremem toffi

Za oknami szaro, buro i ponuro. Na poprawę nastroju proponuję Wam przepis na pyszne kruche ciasteczka przekładane kremem toffi. Bardzo szybko i łatwo się je przygotowuje. Doskonale smakują ze szklanką gorącej herbaty z miodem i cytryną. 



SKŁADNIKI:
1 i 3/4 szklanki mąki,
100g masła,
2 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka śmietany 18%,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z połowy cytryny,
Krem Toffi ZENTIS,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję żółtka, cukry, śmietanę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środku połowy krążków robię kieliszkiem mniejsze kółko. 
3. Ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 
4. Ciasteczka bez dziurki smaruję kremem toffi i sklejam z ciasteczkiem z dziurką. Środki ciasteczek dekoruję kakaową posypką.


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.


4 komentarze: