poniedziałek, 3 października 2016

Pączki z nadzieniem wiśniowym

Nie znam osoby, która nie lubi zajadać się pączkami. Sekret udanych pączków to świeże drożdże, dobra mąka i dobrze wyrobione ciasto. Ja do przygotowania pączków zawsze dodaję same żółtka, dzięki czemu ciasto ma ładny kolor i jest pulchne. Tym razem przygotowałam pączki z nadzieniem wiśniowym, które otrzymałam do testowania od firmy ZENTIS.



SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mleka,
5 żółtek,
50g drożdży,
1,5 łyżki cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1/2 łyżeczki soli,
800g mąki,
50g margaryny,
1,5 łyżki spirytusu,
nadzienie wiśniowe ZENTIS,
olej do smażenia,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko podgrzewam. Do mleka dodaję pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Mieszam. Stopniowo przesiewam mąkę. Wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Oprószam mąką i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Rozwałkowuję na grubość 1cm. Szklanką o dużej średnicy wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję nadzienia wiśniowego. Brzegi zlepiam formując kulę. 
3. Pączki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano z każdej strony. Gotowe pączki oprószam cukrem pudrem. 


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów. 

3 komentarze: