wtorek, 23 czerwca 2015

Deser jagodowo- ajerkoniakowy

Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Warto je jeść, gdyż poprawiają wzrok i obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonale nadają się do przygotowania ciast i deserów. Ja wykorzystałam te pyszne owoce do przygotowania deseru. Oto przepis:


SKŁADNIKI:
30 dag jagód,
1 opakowanie galaretki czerwonej,
250 ml śmietany kremówki,
1,5 łyżki cukru pudru,
100 ml ajerkoniaku,
4 wafelki w czekoladzie,
jagody do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jagody przekładam do garnka. Chwilę duszę, aż owoce się rozgotują. Wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. 
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Wlewam 80ml ajerkoniaku, miksuję. 
3. Wafelki kroję w kosteczkę i przekładam na dno pucharków. Następnie nakładam naprzemiennie porcję kremu i gęstego musu jagodowego. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników. 
4. Wierzch deseru polewam pozostałym ajerkoniakiem i posypuję jagodami.

4 komentarze: