poniedziałek, 22 czerwca 2015

Pierogi z truskawkami i masełkiem

Dziś mam dla Was przepis na klasyczne pierogi z truskawkami. Najbardziej lubię je polane podrumienionym masłem i oprószone cukrem. Polecam gorąco!!!


SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
woda,
40 dag truskawek
10 dag masła,
1 łyżka cukru,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne. 
2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi. 
3. Przygotowane pierogi wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerze. 
4. Masło przekładam do rondelka i podrumieniam. Podrumienionym masełkiem polewam pierogi. Gotowe pierożki posypuję cukrem i podaję. 

5 komentarzy:

  1. U mnie jak z truskawkami to obowiązkowo ze śmietaną i cukrem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystkie pierogi w każdej ilości :) Tylko ja mam inny przepis na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kasiu 3 krotnie zdublowało mi odpowiedź, dlatego usunełam powtarzające się komentarze. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń