sobota, 20 czerwca 2015

Sernik z jagodami i pianką na ciemnym cieście

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny serniczek z jagodami. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Doskonały, jako deser do kawy lub herbatki. 


SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
6 żółtek
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
80 dag sera białego
2 jajka
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki krupczatki
35 dag jagód
Piana:
6 białek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wkładam do zamrażalnika, a drugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm).
2. Masa serowa: Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Układam jagody.
3. Piana: Białka ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na ciasto. Wyrównuję. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.


2 komentarze: