środa, 13 maja 2015

Indyk w sosie własnym z pieczarkami

W środowe przedpołudnie zapraszam na pyszne duszone mięsko z indyka z pieczarkami. To doskonała propozycja obiadowa. Mięso doprawiałam do smaku pieprzem ziołowym staropolskim, który otrzymałam do testowania od hurtowni przypraw RAFEX.


SKŁADNIKI:
60 dag mięsa gulaszowego z indyka,
25 dag pieczarek,
1 cebula,
2 szklanki wody,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
3 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolskiego z hurtowni przypraw RAFEX,
sól,
pieprz czarny.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso kroję na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w kostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 
2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami.


Do przyprawienia potrawy użyłam pieprzu ziołowego staropolskiego, który otrzymałam od hurtowni i producenta przypraw RAFEX. W skład przyprawy wchodzą: kminek, majeranek, cząber, papryka słodka, chrzan, lubczyk, czarnuszka, pieprz czarny, sól, gorczyca.  Przyprawa ta nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Zapach przyprawionego mięsa unosił się po całej kuchni. Pieprz ziołowy staropolski do doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do mięs i zup.

Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw RAFEX, gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w niskiej cenie. 
                                   
                                            

2 komentarze: