środa, 6 maja 2015

Udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne udka z kurczaka zapiekane z papryką i pieczarkami. Każdemu będą smakować. Polecam!!!




SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
1 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego,
5 łyżek oleju,
1 papryka czerwona,
1 papryka żółta,
20 dag pieczarek,
1 cebula,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Olej mieszam z papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzem kolorowym. Udka z kurczaka nacieram marynatą. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. 
2. Papryki oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski. Pieczarki kroję w plasterki. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam papryki razem z pieczarkami i cebulą. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Podsmażone warzywa dodaję do udek. Razem zapiekam jeszcze 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami lub ryżem.

1 komentarz:

  1. Wyglądają smakowicie. Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią ;)

    OdpowiedzUsuń