piątek, 29 maja 2015

Sałatka z arbuzem i kiełkami

Dziś proponuję Wam przepis na lekką sałatkę z arbuzem i kiełkami. Połączenie arbuza z sałatą, pomidorkami i kiełkami było strzałem w dziesiątkę. Sałatka wyszła bardzo smaczna. Do przygotowania sałatki użyłam Oleju Rydzowego, który otrzymałam od sklepu SEMCO.


SKŁADNIKI:
5 liści sałaty kruchej,
10 liści sałaty dębowej,
ćwiartka arbuza,
10 sztuk pomidorków cherry,
garść kiełków brokuła,
1,5 łyżki Oleju Rydzowego ze sklepu SEMCO,
1/2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka cukru,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Arbuza obieram ze skóry i kroję w kostkę. Pomidorki cherry przekrawam na pół. Sałaty płuczę i rozdrabiam na mniejsze kawałki. 
2. Do sałaty dodaję arbuza, pomidorki oraz kiełki. Dokładnie razem wszystko mieszam.
3. Olej Rydzowy mieszam ze sokiem z cytryny, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressigiem polewam sałatkę. 



Do przygotowania sałatki wykorzystałam Olej Rydzowy, który otrzymałam do testowania od sklepu SEMCO.  Olej jest tłoczony z nasion lnianka (rydza, rydzyka, lnicznika siewnego). Jest tłoczony na zimno. Jego charakterystyczną cechą jest czysty swoisty aromat oraz korzenny smak, przypominający smak cebulowo- orzechowy. Olej jest bardzo zdrowy, między innymi wzmacnia odporność organizmu i ma właściwości przeciwzapalne. Zawarte w oleju kwasy omega-3 pozwalają obniżyć poziom złego cholesterolu. Olej Rydzowy ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest najczęściej używany do przygotowania sałatek, surówek, śledzi, kasz, ziemniaków, mięs, sosów czy majonezów. Ja użyłam oleju do przygotowania sałatki owocowo- warzywnej. Olej ma bardzo ciekawy smak i zapach. Nadał sałatce wspaniałego aromatu.  Produkt wart polecenia i zakupu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej. 

Zapraszam Was do sklepu SEMCO, gdzie znajdzie wiele wspaniałych produktów.


                                                                    

2 komentarze: