piątek, 22 kwietnia 2016

Kotlety mielone z pokrzywami

Dzisiaj polecam przepis na pyszne kotlety mielone z dodatkiem pokrzywy. Pokrzywa to roślina mająca szerokie właściwości lecznicze i odżywcze. W kuchni można ją wykorzystać do przygotowania wielu potraw. Warto sięgnąć po tę roślinę. 


SKŁADNIKI:
500g karkówki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek świeżych pokrzyw,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej,
ziemniaki,
Zasmażana kapusta biała ORZECH.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem. 
2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na rumiano z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 
4. Kotlety podaję z ziemniakami i zasmażaną kapustą


Kotlety mielone podałam z zasmażaną białą kapustą, którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Kapustę tę podajemy na ciepło. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, przełożyć do garnka i chwilę podgrzać. Kapusta jest idealnie kwaśna i doskonale przyprawiona. Produkt jest wart polecenia i zakupu. 


1 komentarz:

  1. Nigdy nie próbowałam pokrzywy, a szkoda, bo jak widzę to wielka skarbica witamin.

    OdpowiedzUsuń