środa, 1 kwietnia 2015

Babka "Rafaello"

Moja kolejna wielkanocna propozycja to babka kokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jajek,
200 ml oleju,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2 szklanki mąki,
1,5 szklanki wiórków kokosowych,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
kolorowe perełki do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami.



6 komentarzy:

  1. Mmm Babka Rafaello już brzmi przepysznie, a wygląda równie dobrze :D Jadłoby się :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko co z kokosem na tak ;D a zwłaszcza ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi fantastycznie ;-) wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłam..ale z polewą z gorzkiej czekolady..

    OdpowiedzUsuń