SKŁADNIKI:
Ciasto:
5 jajek,
200 ml oleju,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
2 szklanki mąki,
1,5 szklanki wiórków kokosowych,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady,
1 łyżka mleka,
kolorowe perełki do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Mieszam.
2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Rozpuszczoną czekoladą polewam babkę. Wierzch ciasta posypuję kolorowymi perełkami.
Mmm Babka Rafaello już brzmi przepysznie, a wygląda równie dobrze :D Jadłoby się :D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa babeczka
OdpowiedzUsuńWszystko co z kokosem na tak ;D a zwłaszcza ciasta ;)
OdpowiedzUsuńA bez kokosa też można ?
OdpowiedzUsuńbrzmi fantastycznie ;-) wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam..ale z polewą z gorzkiej czekolady..
OdpowiedzUsuńSuper Muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTrzeba było napisać wielkość foremki! Jak wlewałam masę okazało się że nie wejdzie i teraz mało że będę musiała piec 2x to druga babka będzie znacznie mniejsza, a i tak nie wiem czy wyjdzie. Zanim pierwsza ostygnie... Osoby doświadczone w pieczeniu chyba nie mają z tym problemu. Wierzę że choć jedna wyjdzie.
OdpowiedzUsuń