środa, 29 kwietnia 2015

Zupa szczawiowa z jajkiem

W środowe popołudnie prezentuję przepis na pyszną wiosenną zupę ze szczawiem. Z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo smakuje wybornie.


SKŁADNIKI:
3 skrzydełka z kurczaka,
1 marchewka,
1/2 korzenia pietruszki,
4 ziemniaki,
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,
1 pęczek szczawiu,
100 ml śmietany 30%,
2 jajka,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka przekładam do garnka. Wlewam 2 litry wody. Dodaję pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję 30 minut na małym ogniu. Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dodaję do zupy. Gotuję 15 minut.
2. Szczaw drobno siekam i wrzucam do wywaru. Wlewam śmietanę i gotuję 5 minut. Zupę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w ćwiartki. Zupę wylewam na talerze, dodaję jajko i podaję.

2 komentarze:

  1. ja szczaw jeszcze podsmażam na masełku,pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam, narobiłaś mi smaka na szczawiową...

    OdpowiedzUsuń