wtorek, 14 kwietnia 2015

Ciasto z wkładką serową i musem brzoskwiniowym

W piękne wtorkowe przedpołudnie zapraszam na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy wart jest naszej pracy. 


SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
4 łyżki oleju
3 łyżeczki kakao
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Biszkopt jasny:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Wkładka serowa:
500g sera białego
5 jajek
150g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
100g margaryny
2 łyżki budyniu waniliowego
Masa brzoskwiniowa:
1 puszka brzoskwiń w syropie
2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
Masa budyniowa:
500ml mleka
2 opakowania budyniu waniliowego
4 łyżki cukru
1 kostka masła
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
kolorowe perełki

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając cienkim strumykiem wlewam olej. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaję ocet i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę. Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Wkładka serowa: Margarynę ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję po jednym żółtku. Dokładnie ucieram. Dodaję zmielony ser oraz budyń. Ucieram. Białka ubijam na sztywno. Dodaję do masy serowej i delikatnie mieszam. Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni.
4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia.
5. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym mleku mieszam budynie oraz cukier. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję po łyżce zimnego budyniu. Ucieram.
6. Na ciemny biszkopt wykładam połowę masy budyniowej, wyrównuję. Kładę ciasto serowe. Na cieście serowym rozsmarowuję drugą część masy budyniowej. Na to wykładam gęstą masę brzoskwiniową, wyrównuję. Wierzch przykrywam biszkoptem jasnym.
7. Polewę czekoladową przygotowuję według przepisu na opakowaniu. Gęstą polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kolorowymi perełkami.

1 komentarz: