niedziela, 19 kwietnia 2015

Tort pachnący kawą

Tort ten upiekłam specjalnie dla mojego przyjaciela, który obchodził wczoraj urodziny. Do przygotowania tortu użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl.



SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
6 łyżek oleju,
1 kopiasta szklanka mąki,
2 łyżki kakao,
2/3 łyżki proszku do pieczenia,
2/3 łyżki octu,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
3 łyżki oleju,
2/3 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa kawowa:
5 jajek,
150g cukru,
350g masła
1 kieliszek spirytusu,
5 łyżeczek mocnej kawy parzonej VASPIATTA ESPRESSO ze sklepu www.sklep.coffea.pl,
Dodatkowo:
1/2 szklanki mocnej kawy parzonej VASPIATTA ESPRESSO za sklepu www.sklep.coffea.pl,
50g mielonych orzechów laskowych,
ozdoby czekoladowe do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 35 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną.
3. Masa kawowa: Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną (około 20 minut). Gdy masa będzie gęsta odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję ziemną masę jajeczną. Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram. 
4. Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego. 
5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi. 


Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania masy użyłam kawy VESPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl. Kawa nadała tortowi wspaniałego aromatu. Wszyscy zachwycali się smakiem i zapachem ciasta. Kawa VESPIATTA ESPRESSO doskonale nadaje się, jako dodatek do ciast. Jest to również wspaniały napój, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym kawoszom. Polecam gorąco!!!

Serdecznie zapraszam Was do sklepów: sklep.coffea.pl oraz sklep.sirwilliamstea.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych kaw i herbat!!!

3 komentarze:

  1. Wspaniały tort :) Zapisuję przepis, może wkrótce wykorzystam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kawa to moje smaki:)) Tort piękny- przyjaciel na pewno był pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kawowe smaki, piękny torcik :)

    OdpowiedzUsuń