poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Bitki z karkówki z suszonymi grzybami

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne bitki z karkówki. Mięso jest bardzo kruche i rozpływa się w ustach. Bitki można podawać z ryżem lub ziemniakami.



SKŁADNIKI:
½ kg karkówki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
50g suszonych grzybów,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
100 ml śmietany 30%,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Grzyby moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz pieprzem. Cebulę obieram i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę.
  2. Podsmażone mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.
  3.  Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

1 komentarz:

  1. Fajne bitki. Robię podobny sos z suszonych grzybów do wołowiny.

    OdpowiedzUsuń