SKŁADNIKI:
½ kg karkówki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
50g suszonych grzybów,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
100 ml śmietany 30%,
1 łyżka mąki,
sól,
pieprz,
oliwa.
PRZYGOTOWANIE:
- Grzyby
moczę we wodzie. Karkówkę myję i osuszam. Kroję w grubsze plastry. Mięso
rozbijam tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószam solą oraz pieprzem. Cebulę obieram
i kroję w piórka. Na odrobinie oliwy podsmażam płaty mięsa oraz cebulę.
- Podsmażone
mięso przekładam do rondla i podlewam wodą. Dodaję grzyby oraz paprykę mieloną. Duszę na małym ogniu do miękkości.
- Mąkę mieszam ze śmietaną. Wlewam do mięsa
i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Fajne bitki. Robię podobny sos z suszonych grzybów do wołowiny.
OdpowiedzUsuń