Dziś zapraszam na pyszne, lekkie ciasto z brzoskwiniami. Do nasączenia biszkoptu użyłam pysznej herbatki Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY, którą dostałam do testowania od sklepu Sir William's Tea.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
4 łyżki oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu.
Ptasie mleczko:
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego,
2 opakowania galaretki zielonej,
Dodatkowo:
200 ml mocnego naparu herbaty Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY
1 puszka brzoskwiń,
2 opakowania galaretki czerwonej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 25cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączam naparem herbacianym.
2. Ptasie mleczko: Galaretki zielone rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
3. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Brzoskwinie odsączam z syropu i kroję na mniejsze kawałki. Owoce równomiernie układam na cieście i zalewam teżejącą czerwoną galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
Do nasączenia biszkoptu użyłam herbaty Sir William's ROYAL TASTE ROYAL EARL GREY ze sklepu Sir William's Tea. Napar herbaciany nadał ciastu wspaniałego aromatu i wilgotności. Podczas parzenia herbaty po kuchni unosił się piękny cytrusowy aromat, który pobudził nasze zmysły. Herbata ta doskonale nadaje się jako poncz do nasączania ciast, ale również jest doskonała jako napój. Moja rodzina zachwycała się smakiem i zapachem herbaty. Kiedy ją pijemy zdecydowanie poprawia nam się nastrój. Polecam gorąco!!!!
Serdecznie zapraszam Was do sklepów: sklep.sirwilliamstea.pl oraz sklep.coffea.pl, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych produktów!!!
Mmm, cudownie leciutkie i delikatne, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńpotwierdzam jest pyszne !! robie takie ptasie mleczko od ... 30- latek ale w 3 kolorach mleko dziele na 3 czesci, .polecam
OdpowiedzUsuń