W sobotnie popołudnie zapraszam na pyszne ciasteczka z orzechami laskowymi. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne jako deser do kawy lub herbatki.
SKŁADNIKI:
100 g orzechów laskowych,
100 g masła,
1,5 szklanki mąki,
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru pudru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1,5 łyżki śmietany 18%,
cukier kryształ do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Orzechy laskowe ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę ze schłodzonym masłem. Dodaję żółtka, orzechy, cukier waniliowy, cukier puder, śmietanę oraz proszek. Zagniatam ciasto. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam na 30 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowuję. Foremką w kształcie księżyca lub szklanką wykrawam w cieście ciasteczka.
3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószam cukrem kryształem. Piekę około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz