SKŁADNIKI:
10g świeżych drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
150 ml mleka,
250g mąki,
1/2 łyżeczka soli,
1,5 łyżki masła,
3,5 łyżki prażonych ziarenek "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA,
jajko do posmarowania.
PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże mieszam z 2 łyżkami mleka, cukrem i łyżeczką mąki. Odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiam ciasto łyżką.
3. Z ciasta formuję kulki wielkości moreli. Bułeczki układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarenkami. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekę 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Do przygotowania bułeczek użyłam mieszanki ziaren "Słoneczne Pola" z ZIARENKOWA. W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego. Ziarenka te mogą stanowić doskonały dodatek do wielu potraw, w szczególności do: sałatek, zup, deserów, pieczywa czy mięs. Ziarna są bogate w wiele cennych witamin, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Więcej informacji o produkcie znajdziecie tutaj.
Serdecznie zapraszam do sklepu ZIARENKOWO!!!
muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń