środa, 15 kwietnia 2015

Boczek w marynacie paprykowo- cebulowej

Dziś zapraszam wszystkich na pyszny pieczony boczek. Jest wiele razy smaczniejszy od wędlin kupowanych w sklepie. Ze świeżym pieczywem smakuje wybornie.


SKŁADNIKI:
1,5 kg boczku surowego bez kości,
1 cebula,
½ łyżki papryki ostrej mielonej,
½ łyżki majeranku,
4 łyżki oleju,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Cebulę mieszam z olejem, papryką mieloną, majerankiem oraz solą i pieprzem.
2. Do marynaty wkładam boczek. Mięso dokładnie nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.
3. Boczek razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw zawiązuję i układam na blaszce. Piekę 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

2 komentarze:

  1. Dziekuję za przepis, zrobiłam i wyszedł przepyszny! Pozwól, że dodam u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Konkretny kawałek mięska :) Najlepszy boczek jaki mogę polecić do takich wypieków to boczek surowy od Mistrza Karola. https://zpm-karol.pl/product/boczek-wedzony-parzony-300g-zaklad-miesny-karol/

    OdpowiedzUsuń