SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
6 łyżek oleju,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Poncz:
1,5 łyżki wody,
5 dag margaryny,
1 łyżka kakao,
1 szklanka cukru,
100 ml wódki,
Masa śmietanowa:
250 ml śmietany 30%,
1 opakowanie galaretki cytrynowej,
Dodatkowo:
1/2 tabliczki mlecznej czekolady.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę.
Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę,
ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od
drewnianej łyżki robię w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm).
3. Poncz: Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na
kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do
przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie.
4. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance
wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno.
Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję.
5. Masę wykładam na biszkopt i wyrównuję. Wierzch ciasta posypuję stratą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Fajna nazwa :), a ciacho chętnie zabiorę do kawki ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!!!
nazwa istotnie, bardzo oryginalna ;) ile ponczu należy wlać do każdej dziurki?
OdpowiedzUsuńPoncz wlewam łyżką do każdej dziurki po kolei i tak aż do wyczerpania ponczu. Przeważnie wlewam po około 2 łyżki, ale to jest zależne ile mamy wgłębień.
UsuńPijany pingwin to moja wersja przepisu na ciasto pijana zakonnica i stąd ta nazwa.
OdpowiedzUsuńfajny pomysł :) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńfajne ciacho:)
OdpowiedzUsuńCiekawe bardzo ciekawe ... Trzeba wyprubować koniecznie :-)
OdpowiedzUsuń