sobota, 11 kwietnia 2015

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką

W sklepach zaczęły pojawiać się truskawki. Nie mogłam się im oprzeć i kupiłam pojemniczek. Przygotowałam z nich pyszne ciasto jogurtowe z kruszonką. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie 10 minut. Można je oczywiście zrobić z dowolnych owoców.


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 jajko,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
100 ml oleju,
1 kopiasta szklanka mąki tortowej,
1/3 szklanki cukru,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
Kruszonka:
1 łyżka masła,
1,5 łyżki cukru,
1,5 łyżki mąki,
Dodatkowo:
25 dag truskawek.

PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki ciasta przekładam do miski. Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyrównuję.
2. Truskawki obieram z szypułek, kroję na mniejsze kawałki. Owoce układam na cieście.
3. Z masła, mąki i cukru zagniatam kruszonkę. Kruszonką posypuję wierzch ciasta. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni.

3 komentarze:

  1. Takie ciasto kojarzy mi się z latem, pycha :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm,,z chęcią bym zjadła,,albo ze śliwkami,,,:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu ciasto super :) uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń