czwartek, 2 kwietnia 2015

Ryba po grecku

Święta coraz bliżej. Jutro Wielki Piątek, na ten dzień polecam pyszną rybkę z warzywami. 



SKŁADNIKI:
80 dag filetów z mintaja lub dorsza (świeżych lub mrożonych),
2 jajka,
bułka tarta,
4 marchewki,
1 pietruszka,
1/4 korzenia selera,
1 cebula,
1 por,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka cukru,
300 ml wody,
1 puszka koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.
2. Cebulę kroję w kostkę, a pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw. Naczynie przykrywam i odstawiam na 3-4 godziny w chłodne miejsce, aby ryby się "przegryzły". Podaję z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz