SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
15 dag pieczarek,
½ cebuli,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
pieprz czarny mielony,
sól,
olej.
PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w
drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do
smaku solą oraz pieprzem.
2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu.
Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy.
Skórę dokładnie spinam wykałaczkami.
3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju,
przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Inna odmiana udek, pyszności :)
OdpowiedzUsuń