środa, 8 kwietnia 2015

Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podawać z ziemniakami lub ryżem. 


SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
15 dag pieczarek,
½ cebuli,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
pieprz czarny mielony,
sól,
olej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki obieram, kroję w plasterki. Cebulę kroję w drobną kosteczkę. Na odrobinie oleju podsmażam pieczarki oraz cebulę. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami.
3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. 

1 komentarz: