piątek, 17 kwietnia 2015

Kotlety ziemniaczane z koperkiem

Witam Was serdecznie i zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane. Bardzo często przygotowuję je z ziemniaków, które zostają z obiadu. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
50 dag ziemniaków,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1/2 pęczka koperku,
szczypta soli,
szczypta pieprzu,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Ziemniaki przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę, posiekany koperek oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 
2 Z masy formuję owalne kotleciki. Przygotowane kotlety smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu tłuszcz odsączam na papierowym ręczniku. 

2 komentarze:

  1. Bardzo, bardzo smaczne ... żadnej mąki. Super. Przepis wszedł do mojej codziennej kuchni. Zarówno z sosem grzybowym jak i gulaszem wołowym.

    OdpowiedzUsuń