piątek, 3 kwietnia 2015

Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, papryką i porem

Zapraszam na pyszną sałatkę śledziową. To  doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post.


SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1 słoiczek marynowanych pieczarek,,
po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej,
1 por,
1 czerwona cebula,
4 łyżki majonezu,
1 cytryna,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny.
  2. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam.
  3. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz