SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1 słoiczek marynowanych pieczarek,,
po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej,
1 por,
1 czerwona cebula,
4 łyżki majonezu,
1 cytryna,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny.
- Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam.
Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki
przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam.
- Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki,
cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę
doprawiam do smaku pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz