czwartek, 9 kwietnia 2015

Szarlotka tatrzańska

Przepis ten dedykuję wszystkim wielbicielom szarlotek i jabłeczników. Kto raz spróbuje szarlotki w tej wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany 18%,
Masa jabłkowa:
2,5- 3 kg jabłek,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki cynamonu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę łączę ze schłodzoną margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę w proporcji 1/3 : 2/3. Mniejszą porcję ciasta wkładam do zamrażarki.
2. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę 15 minut w temperaturze 160 stopni.
3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem.
4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. świetnie wygląda;jeszcze nie robiłam ...a uwielbiam jabłeczniki.Zapraszam na moje ciasta z jabłkami:pozdrawiam!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20z%20jab%C5%82kami

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na szarlotkę Kasiu - na pewno wypróbuję :) Uwielbiam jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że mój autorski przepis znalazł się i na tym blogu :) To znów czas jesiennych szarlotek, a tatrzańska najlepsza! Pozdrawiam ciepło :) Kasia
    P.S. byłoby miło, gdyby w poście było źródło przepisu ;)
    http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html

    OdpowiedzUsuń