SKŁADNIKI:
Ciasto:
1/2 kg mąki krupczatki,
1 kostka margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany 18%,
Masa jabłkowa:
2,5- 3 kg jabłek,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę łączę ze schłodzoną margaryną. Dodaję pozostałe
składniki i zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto dzielę w proporcji 1/3 : 2/3.
Mniejszą porcję ciasta wkładam do zamrażarki.
2. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę
(wymiary 22×30 cm). Piekę 15 minut w temperaturze 160 stopni.
3. Obieram jabłka, usuwam gniazda nasienne. Owoce kroję w
cienkie plasterki. Mieszam z cukrem pudrem i cynamonem.
4. Na podpieczone ciasto wykładam jabłka. Na wierzch ścieram
na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto piekę 70-80 minut w
temperaturze 165 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem.
świetnie wygląda;jeszcze nie robiłam ...a uwielbiam jabłeczniki.Zapraszam na moje ciasta z jabłkami:pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20z%20jab%C5%82kami
Super pomysł na szarlotkę Kasiu - na pewno wypróbuję :) Uwielbiam jabłka :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój autorski przepis znalazł się i na tym blogu :) To znów czas jesiennych szarlotek, a tatrzańska najlepsza! Pozdrawiam ciepło :) Kasia
OdpowiedzUsuńP.S. byłoby miło, gdyby w poście było źródło przepisu ;)
http://www.chillibite.pl/2009/10/szarlotka-tatrzanska.html