SKŁADNIKI:
250g margaryny,
3/4 szklanki cukru,
5 jajek,
2 szklanki mąki + 1,5 łyżki
100 ml mleka
1 łyżeczka aromatu rumowego,
300g bakalii (skórki kandyzowanej pomarańczowej i
cytrynowej, kandyzowanego ananasa, papai, rodzynek, orzechów),
1 tabliczka białej czekolady,
kolorowe perełki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Bakalie przekładam na sitko. Polewam wrzątkiem i obtaczam w 1,5
łyżki mąki.
2. Margarynę ucieram z cukrem. Nadal ucierając dodaję po
jednym żółtku. Do masy stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
oraz mleko. Ucieram. Następnie dodaję aromat rumowy i bakalie. Mieszam. Białka
ubijam na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaję do ciasta i delikatnie mieszam.
3. Ciasto wykładam na foremkę o wymiarach 10 cm x 35 cm,
wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni
(do suchego patyczka).
4. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. Czekoladę łamię na
kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladą polewam ciasto. Wierzch posypuję kolorowymi perełkami.
Smacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
Kawałek takiego keksu i kubek kakao, super kolacja :)
OdpowiedzUsuńTeż zaplanowałam keksa na święta.
OdpowiedzUsuń