SKŁADNIKI:
Biszkopt makowy:
8 białek,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki octu,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
6 łyżek suchego maku,
Masa:
500 ml śmietany 30%,
2 opakowania galaretki cytrynowej,
1 puszka ananasa,
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
PRZYGOTOWANIE
1. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypuję mak. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam na jeden z biszkoptów makowych, przykrywam drugim biszkoptem. Odstawiam do stężenia.
3. Wierzch ciasta smaruję powidłami śliwkowymi i posypuję startą gorzką czekoladą.
Jest jeden problem - nie cierpię maku! ;p
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
SMACZNE
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacho
OdpowiedzUsuńpianka niebiańska! bardzo efektowne ciacho;) ja zapraszam na ''Piegusek z galaretką kiwi '' pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html
Super ciacho! Ta pianka taka puszysta :) Pyyycha!
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek takiego ciacha:)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła kawałek takiego ciacha:)
OdpowiedzUsuńCzy można upiec jako jeden placek i potem przekroić?
OdpowiedzUsuń