SKŁADNIKI:
Ciasto:
200ml mleka,
25g drożdży,
3 łyżki cukru kryształu,
1 jajko,
400 g mąki,
50g masła,
szczypta soli,
Masa cynamonowa:
50g masła,
2,5 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżka cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozczyn, pozostały cukier, jajko, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków łączę ze sobą tworząc okrągły obwarzanek.
4. Obwarzanki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję masą cynamonową. Piekę około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
cudowne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła! ;-)
OdpowiedzUsuń