Dziś polecam przepis na duszoną karkówkę w sosie musztardowym. To idealna propozycja na obiad dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
60 dag karkówki bez kości,
1/2 cebuli,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej,
2 szklanki wody,
1,5 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej SPOŁEM,
1 łyżka śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
3 łyżki oliwy,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w cienkie pasy. Na patyczki do szaszłyków nabijam kawałki mięsa. Mięso nacieram papryką mieloną.
2. Cebulę kroję w kostkę. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Wodę mieszam z mąką. Wlewam do mięsa. Wsypuję przyprawę uniwersalną i duszę na małym ogniu do miękkości.
3. Musztardę mieszam ze śmietaną. Dodaję do mięsa. Duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Do przygotowania potrawy wykorzystałam Musztardę Kielecką Grillową, którą otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Musztarda to idealny dodatek do różnego rodzaju marynat, mięs, sosów czy potraw z grilla. Ma idealny, lekko ostry smak. Musztarda nadała mojej potrawie wspaniałego smaku. Będę po nią często sięgać, ponieważ jest przepyszna.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM, niezbędnych w każdej kuchni.
wtorek, 30 czerwca 2015
poniedziałek, 29 czerwca 2015
Deser truskawkowo- różany
W poniedziałkowe popołudnie zapraszam na pyszny deser z truskawkami i konfiturą różaną. Deser łatwy i szybki do przygotowania. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
20 dag truskawek,
200 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki konfitury "Nasze Domowe Płatki róż"
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
12 sztuk herbatników,
PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. Jogurt naturalny mieszam z konfiturą różaną. Truskawki obieram z szypułek.
2. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser podaję schłodzony.
Do przygotowania deseru użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa.
Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów.
SKŁADNIKI:
20 dag truskawek,
200 ml jogurtu naturalnego,
2 łyżki konfitury "Nasze Domowe Płatki róż"
1 opakowanie galaretki truskawkowej,
12 sztuk herbatników,
PRZYGOTOWANIE:
1. Galaretkę rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody. Wylewam na płaskie naczynie i odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w kostkę. Jogurt naturalny mieszam z konfiturą różaną. Truskawki obieram z szypułek.
2. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie nakładam porcję masy jogurtowej, porcje galaretki oraz truskawki. Deser podaję schłodzony.
Do przygotowania deseru użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa.
Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów.
niedziela, 28 czerwca 2015
Pieczeń paprykowo- marchewkowa
Zapraszam na pyszną pieczeń z papryką i marchewką. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam gorąco!!!
SKŁADNIKI:
80 dag boczku surowego bez kości,
80 dag szynki wieprzowej bez kości,
1 papryka czerwona,
2 marchewki,
2 cebule,
4 jajka,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX,
2 łyżeczki czosnku granulowanego RAFEX,
1/2 łyżki pieprzu,
2 łyżeczki soli.
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki.
2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
Pieczeń doprawiłam do smaku przyprawami firmy RAFEX. Dzięki tym przyprawom pieczeń doskonale smakowała i była bardzo aromatyczna.
Serdecznie zapraszam do sklepu RAFEX, gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w przystępniej cenie.
SKŁADNIKI:
80 dag boczku surowego bez kości,
80 dag szynki wieprzowej bez kości,
1 papryka czerwona,
2 marchewki,
2 cebule,
4 jajka,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżka papryki słodkiej mielonej,
2 łyżeczki przyprawy do boczku RAFEX,
2 łyżeczki czosnku granulowanego RAFEX,
1/2 łyżki pieprzu,
2 łyżeczki soli.
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę i marchewki obieram. Z boczku odkrawam skórę. Mięso kroję na mniejsze kawałki.
2. Mięso, paprykę, marchewkę oraz cebulę razem mielę przez maszynkę do mielenia. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły.
3. Masę mięsną przekładam na blaszkę (wymiary 11cm x 35cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję. Piekę około 2 godzin w temperaturze 180 stopni.
Pieczeń doprawiłam do smaku przyprawami firmy RAFEX. Dzięki tym przyprawom pieczeń doskonale smakowała i była bardzo aromatyczna.
Serdecznie zapraszam do sklepu RAFEX, gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w przystępniej cenie.
sobota, 27 czerwca 2015
Cuszima jagodowa
Sezon jagodowy w pełni, a ja zapraszam Was na pyszne ciasto z musem jagodowym. Czasami warto poświęcić trochę czasu i przygotować smakowite ciasto.
SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
3 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
3 łyżeczki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny:
3 jajka
½ szklanki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki
½ łyżki proszku do pieczenia
½ łyżki octu
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
½ litra mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 kostka masła
Masa jagodowa:
60 dag jagód
3 opakowania galaretki fioletowej
Masa śmietanowa:
½ lita śmietany kremówki
1 opakowanie galaretki fioletowej
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów.
PRZYGOTOWANIE:
- Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier oraz żółtka. Nadal ubijając dodaję mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm). Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
- Biszkopt
jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier.
Ciągle ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto
wykładam na blaszkę i piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni.
- Masa
budyniowa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję. W odlanym
mleku mieszam budynie oraz cukier i cukier waniliowy. Wlewam do gotującego
się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło
ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń i razem ucieram. Masę wykładam na
ciemny biszkopt.
- Masa
jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do
wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę
gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję. Układam biszkopty i wykładam pozostałą
masę jagodową.
- Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretę i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na wierzch kładę jasny biszkopt. Ciasto polewam polewą.
Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty-
połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny
piątek, 26 czerwca 2015
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry
Dziś polecam pyszny makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym z curry. Potrwa do przygotowania w kilkanaście minut. To idealna propozycja obiadowa. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
300g makaronu kolorowego świderki,
1 filet z piersi kurczaka,
1 cebula
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka curry,
50g masła,
1/2 szklanki wody,
sól,
pieprz,
szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka kroję w grubszą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso podlewam wodą. Wsypuję przyprawę curry. Duszę na małym ogniu około 15 minut.
2. Do mięsa wlewam śmietanę. Duszę około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam na wykładam na talerz. Na środek wykładam porcje kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
SKŁADNIKI:
300g makaronu kolorowego świderki,
1 filet z piersi kurczaka,
1 cebula
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka curry,
50g masła,
1/2 szklanki wody,
sól,
pieprz,
szczypiorek.
PRZYGOTOWANIE:
1. Filet z kurczaka kroję w grubszą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso podlewam wodą. Wsypuję przyprawę curry. Duszę na małym ogniu około 15 minut.
2. Do mięsa wlewam śmietanę. Duszę około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
3. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam na wykładam na talerz. Na środek wykładam porcje kurczaka. Posypuję szczypiorkiem.
czwartek, 25 czerwca 2015
Sałatka z brzoskwinią i serami
Zapraszam na szybką i łatwą do przygotowania sałatkę z brzoskwinią i dwoma rodzajami serów. Sałatka to doskonała przekąska na letnią imprezę pod chmurką.
SKŁADNIKI:
5 liści sałaty kruchej,
10 liści sałaty dębowej,
2 brzoskwinie,
50 g sera feta,
50 g sera gouda,
2 łyżki Oleju Ostropestowego SEMCO,
2 łyżeczki soku z limonki,
1/2 łyżki cukru,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam. Z brzoskwini usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Ser feta i ser gouda kroję w kostkę.
2. Do salaterki przekładam sałaty, brzoskwinie oraz sery. Delikatnie łączę wszystkie składniki.
3. Olej mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Mieszam i wykładam na talerz.
Do przygotowania sałatki użyłam Oleju Ostropestowego, który otrzymałam do testowania od firmy SEMCO. Olej jest tłoczony na zimno. Ma wiele cennych właściwości leczniczych. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Olej ma unikalny, przyjemny smak. W kuchni jest stosowany do przygotowywania sałatek, surówek, ziemniaków, kasz, serów, pieczywa, ryb oraz mięs. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej. Polecam!!!
Zapraszam serdecznie do sklepu SEMCO, gdzie znajdziecie cały wachlarz wspaniałych produktów.
SKŁADNIKI:
5 liści sałaty kruchej,
10 liści sałaty dębowej,
2 brzoskwinie,
50 g sera feta,
50 g sera gouda,
2 łyżki Oleju Ostropestowego SEMCO,
2 łyżeczki soku z limonki,
1/2 łyżki cukru,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Liście sałaty płuczę i rozdrabiam. Z brzoskwini usuwam pestki. Owoce kroję w półplasterki. Ser feta i ser gouda kroję w kostkę.
2. Do salaterki przekładam sałaty, brzoskwinie oraz sery. Delikatnie łączę wszystkie składniki.
3. Olej mieszam z sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewam sałatkę. Mieszam i wykładam na talerz.
Do przygotowania sałatki użyłam Oleju Ostropestowego, który otrzymałam do testowania od firmy SEMCO. Olej jest tłoczony na zimno. Ma wiele cennych właściwości leczniczych. Między innymi obniża poziom złego cholesterolu i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby. Olej ma unikalny, przyjemny smak. W kuchni jest stosowany do przygotowywania sałatek, surówek, ziemniaków, kasz, serów, pieczywa, ryb oraz mięs. Olej nadał mojej sałatce wspaniałego aromatu. Zdecydowanie zagości w mojej kuchni na dłużej. Polecam!!!
Zapraszam serdecznie do sklepu SEMCO, gdzie znajdziecie cały wachlarz wspaniałych produktów.
wtorek, 23 czerwca 2015
Deser jagodowo- ajerkoniakowy
Jagody to jedne z najzdrowszych owoców. Warto je jeść, gdyż poprawiają wzrok i obniżają poziom złego cholesterolu. Doskonale nadają się do przygotowania ciast i deserów. Ja wykorzystałam te pyszne owoce do przygotowania deseru. Oto przepis:
SKŁADNIKI:
30 dag jagód,
1 opakowanie galaretki czerwonej,
250 ml śmietany kremówki,
1,5 łyżki cukru pudru,
100 ml ajerkoniaku,
4 wafelki w czekoladzie,
jagody do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Jagody przekładam do garnka. Chwilę duszę, aż owoce się rozgotują. Wsypuję galaretkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Wlewam 80ml ajerkoniaku, miksuję.
3. Wafelki kroję w kosteczkę i przekładam na dno pucharków. Następnie nakładam naprzemiennie porcję kremu i gęstego musu jagodowego. Tak postępuję, aż do wyczerpania składników.
4. Wierzch deseru polewam pozostałym ajerkoniakiem i posypuję jagodami.
poniedziałek, 22 czerwca 2015
Pierogi z truskawkami i masełkiem
Dziś mam dla Was przepis na klasyczne pierogi z truskawkami. Najbardziej lubię je polane podrumienionym masłem i oprószone cukrem. Polecam gorąco!!!
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
woda,
40 dag truskawek
10 dag masła,
1 łyżka cukru,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.
2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi.
3. Przygotowane pierogi wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerze.
4. Masło przekładam do rondelka i podrumieniam. Podrumienionym masełkiem polewam pierogi. Gotowe pierożki posypuję cukrem i podaję.
SKŁADNIKI:
1/2 kg mąki,
1 jajko,
2 łyżki oleju,
woda,
40 dag truskawek
10 dag masła,
1 łyżka cukru,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.
2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi.
3. Przygotowane pierogi wrzucam na gotującą się, osoloną wodę. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerze.
4. Masło przekładam do rondelka i podrumieniam. Podrumienionym masełkiem polewam pierogi. Gotowe pierożki posypuję cukrem i podaję.
niedziela, 21 czerwca 2015
Sałatka z makrelą i ogórkami konserwowymi
Zapraszam na pyszną sałatkę warzywno- rybną. Do przygotowania sałatki użyłam Majonezu Kieleckiego, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM.
SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona,
4 ogórki konserwowe,
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 słoika selera wiórki,
1 czerwona cebula,
3 jajka,
3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe kroję w małą kostkę. Seler i kukurydzę odsączam z zalewy. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Kielecki, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.
SKŁADNIKI:
1 makrela wędzona,
4 ogórki konserwowe,
1/2 puszki kukurydzy,
1/2 słoika selera wiórki,
1 czerwona cebula,
3 jajka,
3,5 łyżki Majonezu Kieleckiego WSP Społem,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z makreli usuwam skórę oraz ości. Rybę rozdrabniam na mniejsze kawałki. Ogórki konserwowe kroję w małą kostkę. Seler i kukurydzę odsączam z zalewy. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
2. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem.
Do przygotowania sałatki wykorzystałam Majonez Kielecki, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Majonez ma idealną kremową konsystencję i nie zawiera żadnych substancji konserwujących. To doskonały dodatek do wielu potraw, szczególnie przygotowanych na zimno, między innymi sałatek, przystawek czy kanapek. Majonez ma funkcjonale opakowanie. Produkt wart polecenia i zakupu.
Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM.
sobota, 20 czerwca 2015
Sernik z jagodami i pianką na ciemnym cieście
W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny serniczek z jagodami. Jest szybki i łatwy do przygotowania. Doskonały, jako deser do kawy lub herbatki.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka margaryny
6 żółtek
4 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
80 dag sera białego
2 jajka
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
3 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki krupczatki
35 dag jagód
Piana:
6 białek
1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SKŁADNIKI:
1. Ciasto: Mąkę
przesiewam na stolnicę, łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i
zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Jedną część wkładam do
zamrażalnika, a drugą rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wymiary 22×30 cm).
2. Masa serowa:
Jajka ucieram z cukrem oraz masłem. Dodaję zmielony ser, budyń oraz mąkę
krupczatkę. Dokładnie ucieram. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce.
Wyrównuję. Układam jagody.
3. Piana: Białka
ubijam na sztywną pianę razem z cukrem i mąką ziemniaczaną. Pianę wykładam na
ciasto. Wyrównuję. Na wierzch ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto wyjęte z
zamrażalnika. Ciasto piekę godzinę w temperaturze 180 stopni.
piątek, 19 czerwca 2015
Kokajl truskawkowo- jagodowo- bananowy
Uwielbiam owocowe koktajle, mogłabym je pić codziennie. A z racji tego, że w lasach pojawiły się pierwsze jagody przygotowałam koktajl z tymi właśnie owocami. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
1/2 litra kefiru,
25 dag truskawek,
20 dag jagód,
1 banan,
1 łyżka miodu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki oraz jagody dokładnie płuczę. Truskawki obieram z szypułek. Banana obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie przygotowanie owoce przekładam do blendera i miksuję. Wlewam kefir oraz dodaję miód. Wszystko razem dokładnie miksuję.
3. Gotowy koktajl przelewam do szklanek. Podaję schłodzony.
SKŁADNIKI:
1/2 litra kefiru,
25 dag truskawek,
20 dag jagód,
1 banan,
1 łyżka miodu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki oraz jagody dokładnie płuczę. Truskawki obieram z szypułek. Banana obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki.
2. Wszystkie przygotowanie owoce przekładam do blendera i miksuję. Wlewam kefir oraz dodaję miód. Wszystko razem dokładnie miksuję.
3. Gotowy koktajl przelewam do szklanek. Podaję schłodzony.
czwartek, 18 czerwca 2015
Pieczone udka z kurczaka z farszem pietruszkowo- cebulowym
Dziś mam dla Was przepis na faszerowane udka z kurczaka. To doskonała propozycja obiadowa. Najczęściej podaję je z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.
SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
1,5 cebuli,
1 pęczek natki pietruszki,
100 ml oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kurczaka myję i osuszam. Ostrym nożem trybuję udka, usuwając wszystkie kości.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Na każdy płat mięsa kładę porcję cebuli oraz porwaną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Oprószam solą i pieprzem.
3. Mięso zwijam w roladki i dokładanie związuję nićmi. Skórę nacieram dookoła papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzu.
4. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, skrapiam olejem. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję nitkę.
SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
1,5 cebuli,
1 pęczek natki pietruszki,
100 ml oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej,
oliwa do smażenia,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Udka z kurczaka myję i osuszam. Ostrym nożem trybuję udka, usuwając wszystkie kości.
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Na każdy płat mięsa kładę porcję cebuli oraz porwaną na mniejsze kawałki natkę pietruszki. Oprószam solą i pieprzem.
3. Mięso zwijam w roladki i dokładanie związuję nićmi. Skórę nacieram dookoła papryką mieloną, przyprawą uniwersalną oraz odrobiną soli i pieprzu.
4. Mięso wkładam do rękawa do pieczenia, skrapiam olejem. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję nitkę.
wtorek, 16 czerwca 2015
Ciasteczka francuskie z truskawkami i rabarbarem
We wtorkowe popołudnie mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka z truskawkami i rabarbarem. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
15 sztuk truskawek,
15 dag rabarbaru,
2 łyżki cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach.
2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru. Oprószam cukrem. Owoce przykrywam ciastem z nacięciami. Dociskam lekko brzegi, aby się skleiły.
3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut w temperaturze 200 stopni.
SKŁADNIKI:
1 opakowanie ciasta francuskiego,
15 sztuk truskawek,
15 dag rabarbaru,
2 łyżki cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1. Truskawki oraz rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Ciasto francuskie rozwijam i kroję na kwadraty o boku 4 cm. Kwadraty dzielę na dwie równe części. Jedną część kwadratów nacinam w środku w kilku miejscach.
2. Na kwadratach bez nacięć układam kawałki truskawek i rabarbaru. Oprószam cukrem. Owoce przykrywam ciastem z nacięciami. Dociskam lekko brzegi, aby się skleiły.
3. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 13 minut w temperaturze 200 stopni.
niedziela, 14 czerwca 2015
Szaszłyki z keczupem
Na niedzielnego grilla polecam pyszne szaszłyki. Ja osobiście bardzo często je przygotowuję i zawsze podaję je z keczupem. Każdemu będą smakować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
1 papryka czerwona,
1/2 cukinii,
3 cebule czerwone,
1 ogórek,
20 dag kiełbasy cienkiej,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
olej,
Keczup Extra Kielecki Łagodny SPOŁEM.
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubszą kostkę. Cukinię oraz kiełbasę kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Ogórka obieram i kroję grubsze w plasterki.
2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę, paprykę, kiełbasę, cukinię oraz ogórka. Szaszłyki oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrapiam obficie olejem.
3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję.
Do przygotowania szaszłyków wykorzystałam Ketchup Extra Kielecki Łagodny, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Keczup doskonale sprawdza się, jako dodatek do potraw z grilla. Jego zaletą jest duża zawartość pomidorów: na 100g produktu - 186g pomidorów. Keczup ma idealną konsystencję i wspaniały pomidorowy smak, odpowiednio wzbogacony przyprawami. Zdecydowanie podbił moje kubki smakowe i na dłużej zagości w mojej kuchni.
Serdecznie zapraszam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM, bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI:
1 papryka czerwona,
1/2 cukinii,
3 cebule czerwone,
1 ogórek,
20 dag kiełbasy cienkiej,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz,
olej,
Keczup Extra Kielecki Łagodny SPOŁEM.
PRZYGOTOWANIE:
1. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w grubszą kostkę. Cukinię oraz kiełbasę kroję w plastry. Cebulę obieram i kroję w ćwiartki. Ogórka obieram i kroję grubsze w plasterki.
2. Na patyczki do szaszłyków nabijam naprzemiennie cebulę, paprykę, kiełbasę, cukinię oraz ogórka. Szaszłyki oprószam solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi oraz skrapiam obficie olejem.
3. Przygotowane szaszłyki układam na rozgrzanym grillu i grilluję po około 10 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewam keczupem i podaję.
Do przygotowania szaszłyków wykorzystałam Ketchup Extra Kielecki Łagodny, który otrzymałam do testowania od firmy WSP SPOŁEM. Keczup doskonale sprawdza się, jako dodatek do potraw z grilla. Jego zaletą jest duża zawartość pomidorów: na 100g produktu - 186g pomidorów. Keczup ma idealną konsystencję i wspaniały pomidorowy smak, odpowiednio wzbogacony przyprawami. Zdecydowanie podbił moje kubki smakowe i na dłużej zagości w mojej kuchni.
Serdecznie zapraszam do zakupu produktów firmy WSP SPOŁEM, bo naprawdę warto.
sobota, 13 czerwca 2015
Łatwe ciasto z arbuzem, truskawkami i galaretką
Dziś mam dla Was przepis na orzeźwiające ciasto z owocami i galaretką. Jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. To doskonały deser na upalne, letnie dni.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki tortowej,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki truskawkowej,
25 dag truskawek,
ćwiartka arbuza.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
2 jajka,
1/2 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki tortowej,
3 łyżki oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Dodatkowo:
2 opakowania galaretki truskawkowej,
25 dag truskawek,
ćwiartka arbuza.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania kolejno dodaję cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Z arbuza odkrawam skórę, usuwam pestki i kroję w kostkę. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane truskawki oraz kawałki arbuza układam na biszkopcie. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.
czwartek, 11 czerwca 2015
Ciasto ziemniaczane z serem i papryką
Dziś prezentuję Wam przepis na ciasto w wersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
2 jajka,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
50 g sera żółtego,
3 łyżki oleju,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej
wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem.
2. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w paski.
Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem.
3. Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę
oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę.
4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i
wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję.
5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch
ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę
45 minut w temperaturze 170 stopni.
wtorek, 9 czerwca 2015
Muffinki z truskawkami
Zapraszam na smakowite muffinki z truskawkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je przygotować w zaledwie 10 minut. To doskonały deser dla całej rodziny.
SKŁADNIKI:
2 jajka
100 ml oleju
2/3 szklanki mleka
6 łyżek cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dag truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka mieszam z mlekiem i olejem. Stopniowo wsypuję mąkę
wymieszaną z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszam ciasto łyżką.
Dodaję pokrojone truskawki i razem mieszam.
2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Piekę 20 minut w temperaturze 200 stopni.
niedziela, 7 czerwca 2015
Orzeźwiający napój ziołowo- owocowy "Uśmiech lata"
SKŁADNIKI:
2 grejpfruty,
250 ml naparu "Melisa z truskawką" POSTI,
10 dag truskawek,
1 łyżeczka soku z limonki,
1/2 łyżki miodu,
kostki lodu.
PRZYGOTOWANIE:
1. Z grejpfrutów wyciskam sok. Truskawki obieram z szypułek, przekładam do blendera i miksuję.
2. Do zmiksowanych truskawek wlewam sok grejpfrutowy, zimny napar ziołowy, sok z limonki oraz dodaję miód. Dokładnie wszystko razem miksuję.
3. Do napoju wrzucam kostki lodu. Gotowy napój przelewam do szklaneczek przygotowanych z grejpfrutów. Dekoruje parasolkami oraz kawałkami owoców.
Kopiec kreta z masą śmietanową
Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z bitą śmietaną. To idealny deser do niedzielnej kawy. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 łyżki oleju
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
2 łyżki kakao
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1 opakowanie galaretki cytrynowej
Polewa:
1 łyżka margaryny
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka
ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając
dodaję olej, mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto wylewam na
blaszkę o wymiarach 37x35cm. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni.
2. Biszkoptem wykładam wnętrze miski o średnicy 20cm, lekko dociskając biszkopt do
brzegu. Ciasto wystające poza miskę odcinam nożem i odkładam.
3. Masa: Galaretkę
rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z
cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Masę przekładam do miski
wyłożonej biszkoptem, wyrównuję. Miskę z ciastem wstawiam do lodówki na około 3 godziny, aby masa stężała. Następnie miskę z ciastem odwracam do góry dnem i wykładam ciasto na talerz.
4. Margarynę gotuję z wodą, cukrem i kakao. Chwilę studzę. Przygotowaną
polewą smaruję wierzch ciasta. Pozostawione resztki biszkoptu kruszę i
dokładnie posypuję nimi całe ciasto.
sobota, 6 czerwca 2015
Botwinka z jajkiem i ziemniakami
Na dzisiejszy obiad polecam botwinkę z jajkiem i ziemniakami. To jedna z najlepszych wiosennych zup. Jest szybka i łatwa do przygotowania.
SKŁADNIKI:
2 pęczki botwinki z buraczkami,
2 litry wody,
½ łyżki przyprawy uniwersalnej,
½ szklanki śmietany 30%
sok z połowy cytryny,
2 jajka,
½ kg ziemniaków,
sól,
pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
- Botwinkę
razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki.
Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną i gotuję
na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz sok z
cytryny. Gotuję 5 minut. Barszczyk doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
- Jajka
gotuję na twardo, obieram i kroję w plasterki. Ziemniaki obieram i gotuję
do miękkości w osolonej wodzie.
- Ugotowane ziemniaki wykładam na talerz. Wlewam zupę, dodaję jajko i podaję.
piątek, 5 czerwca 2015
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną
Zapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!!
SKŁADNIKI:
25 dag rabarbaru
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
4 łyżki cukru
1 szklanka śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
10 sztuk herbatników
2 kostki mlecznej czekolady
truskawki i listki melisy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam
do garnka. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu do momentu, aż się
rozpadnie. Do gorącego musu wsypuję cukier oraz galaretkę. Dokładnie mieszam.
Odstawiam do przestudzenia.
2. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem.
3. Herbatniki kruszę i wsypuję na dno pucharków. Następnie
nakładam porcję gęstego musu rabarbarowego. Na to porcję ubitej śmietany. Znów
nakładam mus i śmietanę. Wierzch oprószam startą na tarce czekoladą i dekoruję
truskawkami oraz listkami melisy.
czwartek, 4 czerwca 2015
Tort czekoladowy z owocami
Dziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowy z owocami. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla podniebienia. Spróbujcie, bo warto!!!
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa czekoladowa:
350 ml śmietany 30%,
200g serka mascarpone,
1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana,
2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
50 ml wódki,
truskawki i kiwi do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Masa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową.
3. Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję brzegi, wierzch tortu oraz dekoruję wierzch dookoła. Owoce obieram, kroję na mniejsze kawałki. Układam na wierzchu tortu. Gotowy tort wstawiam na 2 godziny do lodówki.
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
2/3 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
2 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa czekoladowa:
350 ml śmietany 30%,
200g serka mascarpone,
1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana,
2 łyżki cukru pudru,
Dodatkowo:
50 ml wódki,
truskawki i kiwi do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę (średnica 22cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.
2. Masa czekoladowa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Chwilę studzę. Jeszcze płynną czekoladę łączę z serkiem mascarpone. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Delikatnie łączę śmietanę z masą czekoladową.
3. Biszkopty nasączam wódką. Na jeden z biszkoptów wykładam połowę masy czekoladowej. Przykrywam drugim blatem biszkoptu. Pozostałą masą smaruję brzegi, wierzch tortu oraz dekoruję wierzch dookoła. Owoce obieram, kroję na mniejsze kawałki. Układam na wierzchu tortu. Gotowy tort wstawiam na 2 godziny do lodówki.
wtorek, 2 czerwca 2015
Indyk w sosie czekoladowym z truskawkami, podany z marchewkowym makaronem
W kuchni uwielbiam łączyć ze sobą ekstremalnie różne składniki. Tym razem połączyłam mięso, czekoladę i owoce. Potrawa wyszła bardzo smaczna. Czasami warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnego szaleństwa.
SKŁADNIKI:
2 golonki indycze,
2 łyżki masła,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 szklanka wody,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżka mąki,
1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana,
15 dag truskawek,
2 marchewki,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu.
2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą.
3. Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środku układam porcje indyka i polewam go sosem.
.
SKŁADNIKI:
2 golonki indycze,
2 łyżki masła,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 szklanka wody,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1 łyżka mąki,
1 tabliczka czekolady Klasycznej Gorzkiej Goplana,
15 dag truskawek,
2 marchewki,
sól.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso płuczę, przekładam do garnka i podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą i wlewam do mięsa. Następnie wlewam wino oraz wsypuję paprykę mieloną. Mięso duszę około godziny na małym ogniu.
2. Czekoladę łamię na kostki i dodaję do mięsa. Truskawki obieram z szypułek i kroję w ćwiartki. Owoce dodaję do mięsa. Wszystko razem duszę jeszcze około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą.
3. Marchewkę obieram i kroję w cienkie podłużne plastry. Na osolony wrzątek wrzucam marchewkę. Gotuję około 7 minut. Wyjmuję i układam na talerzu. Na środku układam porcje indyka i polewam go sosem.
.
Pleśniak z truskawkami
Moja kolejna truskawkowa propozycja to pleśniak. Ciasto na każdą okazję. Każdemu będzie smakować. Polecam!!!
SKŁADNIKI:
Ciasto:
65 dag mąki
1 kostki masła
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka cukru waniliowego
6 żółtek
3,5 łyżki śmietany 18%
3,5 łyżki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Piana:
6 białek
3 łyżeczki kisielu truskawkowego
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
40 dag truskawek
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną.
Dodaję żółtka, cukry, śmietanę, wodę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam
ciasto. Ciasto dzielę na trzy części, jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej
z mniejszych części dodaję kakao i zagniatam ponownie ciasto. Większą część
ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę (wym. 25cmx35cm). Mniejsze porcje
ciasta wkładam na godzinę do zamrażalnika.
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję kisiel
oraz cukier. Ubijam.
3. Na cieście na blaszce układam truskawki. Na owoce ścieram
na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto z zamrażalnika. Wykładam pianę,
wyrównuję. Na wierzch ścieram pozostałe jasne ciasto z zamrażalnika. Ciasto
piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.poniedziałek, 1 czerwca 2015
Serowe kocie oczka z konfiturą różaną
Dziś 1 czerwca, czyli święto wszystkich Dzieci, z tej okazji zapraszam Was na pyszne ciasteczka. A wszystkim Dzieciom życzę, aby ich dzieciństwo było jak najlepsze i trwało jak najdłużej!!!
SKŁADNIKI:
1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
10 dag sera białego,
1 jajko,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 słoiczka konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż".
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram.
2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki.
3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części. W jednej części krążków robię na środku małe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu.
Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa. Konfitura ma doskonałą konsystencję i idealnie nadaje się do sklejania ciastek. Nadała moim ciasteczkom wspaniałego różanego aromatu. Konfitura to idealny dodatek do różnego rodzaju ciastek, ciast, tortów czy deserów. Zdecydowanie warto ją zakupić, bo jest przepyszna.
Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów.
SKŁADNIKI:
1/2 kostki masła,
1/2 szklanki cukru pudru,
1,5 łyżeczki cukru waniliowego,
10 dag sera białego,
1 jajko,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 słoiczka konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż".
PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieram razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodaję kolejno pokruszony ser, jajko oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram.
2. Ciasto wykładam na stolnicę i zagniatam. Zawijam w folię spożywczą i wkładam na 2 godziny do lodówki.
3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Krążki dzielę na dwie części. W jednej części krążków robię na środku małe kółka. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Ciastka bez dziurki smaruję konfiturą różaną i sklejam z ciastkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka układam na talerzu.
Do przygotowania ciasteczek użyłam konfitury "NASZE DOMOWE Płatki róż", którą otrzymałam do testowania od sklepu Premium Rosa. Konfitura ma doskonałą konsystencję i idealnie nadaje się do sklejania ciastek. Nadała moim ciasteczkom wspaniałego różanego aromatu. Konfitura to idealny dodatek do różnego rodzaju ciastek, ciast, tortów czy deserów. Zdecydowanie warto ją zakupić, bo jest przepyszna.
Serdecznie zapraszam do sklepu PREMIUM ROSA, gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przetworów owocowych i warzywnych, syropów, soków oraz wiele innych produktów.
Subskrybuj:
Posty (Atom)