SKŁADNIKI:
4 kg
ogórków,
1 kg
marchewki,
1 kg
cebuli,
½
łyżki soli,
1
szklanka octu 10%,
1
szklanka oleju,
1
szklanka cukru.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Cebulę i marchewkę obieram. Cebulę kroję w grubszą kostkę.
Marchewkę ścieram na tarce o dużych otworach. Ogórki kroję w
plasterki.
2.
Wszystkie przygotowane warzywa przekładam do dużej miski. Dodaję sól,
ocet, olej oraz cukier. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
Sałatkę odstawiam na 3 godziny w chłodne miejsce.
3.
Po upływie 3 godzin sałatkę mieszam. Sałatkę razem z zalewą
przekładam do słoiczków. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut.
Mam wszystkie produkty, dziś zrobię !
OdpowiedzUsuńja też mam...robie jutro :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię sałatkę ,ale czy 1/2łyżki soli wystarczy na taką ilość?
OdpowiedzUsuńsalatka juz odpoczywa :-P)
OdpowiedzUsuńpodpinam się pod pytanie czy nie za mało soli?
OdpowiedzUsuńzaraz to zrobie uwielbiam takie cos
OdpowiedzUsuń