niedziela, 27 listopada 2016

Drożdżowe racuchy z jabłkami i nadzieniem brzoskwiniowym

W niedzielny wieczór zapraszam na racuchy z jabłkami, podane z pysznym nadzieniem brzoskwiniowym. Takie racuchy przypominają mi smak dzieciństwa. Może i Wy takie przygotujecie i przeniesiecie się w dziecięce lata...




SKŁADNIKI:
2 szklanki mleka,
1 jajko,
20g drożdży,
1 opakowanie cukru waniliowego,
½ łyżki cukru kryształu,
szczypta soli,
1 i ¾ szklanki mąki,
2 jabłka,
5 łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS,
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę. Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do wyrośniętego ciasta. Mieszam.
3. Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron.
4. Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję.


Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.


niedziela, 13 listopada 2016

Szyszki z cukierków

W niedzielny wieczór proponuję przepis na pyszne szyszki z cukierków. Ciastka są szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonale poprawią nam humor w długi jesienny wieczór. 



SKŁADNIKI:
15 sztuk krówek o smaku waniliowym z Lidl ,
20 sztuk irysów o smaku śmietankowym,
50g margaryny,
2 łyżeczki kakao,
40g ryżu preparowanego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Cukierki odwijam z papierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę. Garnek układam na małym ogniu. Mieszam, do momentu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą.
2. Do masy dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Następnie wsypuję ryż preparowany. Mieszam.
3. Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce, aby zastygły. 


Do przygotowania szyszek użyłam krówek, które otrzymałam od Lidl Polska. Wraz z krówkami otrzymałam zestaw polskich produktów oraz wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". W książce znajdziemy 75 inspirujących przepisów na dania  kuchni polskiej. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda naklejka jest przyznawana klientowi za zakupy o wartości 50zł. Po zebraniu naklejek należy dopłacić w kasie sklepu 1 grosz i odebrać swoją książkę "Kuchnia Polska według Karola Okrasy". Promocja jest dostępna w sklepach Lidl od 10 do 30 listopada. Zachęcam do skorzystania z oferty.