SKŁADNIKI:
2
szklanki mleka,
1
jajko,
20g
drożdży,
1
opakowanie cukru waniliowego,
½
łyżki cukru kryształu,
szczypta
soli,
1
i ¾ szklanki mąki,
2
jabłka,
5 łyżek nadzienia brzoskwiniowego ZENTIS,
olej
do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Mleko lekko podgrzewam. Dodaję pokruszone drożdże, jajko, sól
oraz cukier i cukier waniliowy. Mieszam. Stopniowo dodaję mąkę.
Dokładnie mieszam ciasto trzepaczką. Ciasto powinno mieć
konsystencję gęstej śmietany. Przygotowanie ciasto odstawiam na 30
minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.
Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Dodaję do
wyrośniętego ciasta. Mieszam.
3.
Na patelni rozgrzewam olej. Łyżką nakładam niewielkie porcje
ciasta tworząc placuszki. Racuchy smażę na rumiano z dwóch stron.
4.
Usmażone racuchy układam na talerzu. Na racuchy nakładam nadzienie brzoskwiniowe i podaję.
Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS. W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów.