SKŁADNIKI:
Biszkopt
jasny:
2
jajka,
1/3
szklanki cukru,
2,5
łyżki oleju,
¾
szklanki mąki,
1 łyżeczka
proszku do pieczenia,
1
łyżeczka octu.
Biszkopt
ciemny:
3
jajka,
½
szklanki cukru,
4
łyżki oleju,
2/3
szklanki mąki,
1,5
łyżki kakao,
½
łyżki proszku do pieczenia,
½
łyżki octu
Poncz:
100ml
mocnej kawy parzonej,
2
łyżki spirytusu,
Masa
cappuccino:
2
jajka,
½
szklanki cukru,
200g
masła,
4
łyżki cappuccino w proszku,
1
kieliszek spirytusu,
Masa
śmietanowa:
350ml
śmietany 30%,
1 opakowanie fixu do śmietany,
1
opakowanie cukru waniliowego,
2
łyżki cukru pudru,
150g
serka mascarpone,
½
szklanki wody,
1
łyżka żelatyny,
Dodatkowo:
150g
migdałów,
cukrowe
ozdoby do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
1.
Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając
ubijania dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję stopniowo
olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na
tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
2
Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywno. Nadal miksując dodaję
żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę
wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na
tortownicę i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po
przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
3.
Poncz: Kawę parzoną mieszam ze spirytusem. Ponczem nasączam
upieczone biszkopty.
4.
Masa cappuccino: Jajka razem z cukrem ubijam około 15 minut nad
kąpielą wodną. Masę odstawiam do przestudzenia. Masło razem z
proszkiem cappuccino ucieram na puszystą masę. Dodaję masę
jajeczną. Na końcu wlewam spirytus. Ucieram.
5.
Jeden z ciemnych biszkoptów smaruję połową masy cappuccino.
Przykrywam biszkoptem jasnym. Wykładam pozostałą masę, wyrównuję
i przykrywam drugim blatem biszkoptu ciemnego.
6.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzątku. Studzę.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem,
cukrem waniliowym oraz fixem. Dodaję serek mascaropne. Mieszam. Na
końcu wlewam tężejącą żelatynę. Miksuję. Przygotowaną masą
smaruję boki, wierzch tortu oraz dekoruję brzegi.
7.
Migdały zaparzam we wrzątku i obieram ze skórek. Siekam na
mniejsze kawałki. Migdałami obsypuję boki tortu. Wierzch tortu dekoruję
cukrowymi ozdobami.